SPECIAL: 10 jaar alcoholvrij: “Van Jever Fun naar Force Majeure”

Juni 2016. Het is bloedheet in Nürnberg. Ik ben onderweg met Sofie naar onze vakantie in Bibione in Italië. We doen hier onze tussenstop voor één overnachting, voor we verder rijden naar onze eindbestemming. In de binnenstad is er een evenement aan de gang. Het is overal druk. Nergens vinden we een plekje om wat te eten of te drinken.

We besluiten dan maar iets te eten in het restaurantje van het hotel. En iets te drinken, want dat is met dit weer ook wel dringend nodig. Ik zie dat er op de kaart enkele alcoholvrije biertjes staan. En mijn aandacht valt meteen op de Jever Fun. Ik vind het best wel nog een grappige naam. Zo grappig zelfs dat ik deze absoluut wil proberen. Ik ben benieuwd of ik dan ook echt wat “fun” ga beleven.

De Jever Fun is een echte ontdekking. Hij smaakt vrij krachtig en redelijk bitter. Maar het is toch een typische dorstlesser. Ik kan amper geloven dat dit een alcoholvrij bier is. Ik vind dit zo’n zalig biertje dat ik er diezelfde avond nog een tweede bestel. En zelfs nog een derde. Daar zit het dorstige weer in Duitsland ook wel voor iets tussen. Maar de Jever Fun smaakt ook gewoon naar meer.

Een tijdje later en terug in België blijf ik mij vragen stellen. Is het door het gevoel van vakantie en van het buitenland dat alcoholvrije bieren in het buitenland beter smaken? Of is het echt zo dat de buitenlandse alcoholvrije bieren echt veel beter zijn dan de Belgische? Eigenlijk hebben wij in eigen land op dat moment enkel de Jupiler NA. Ken je die nog? Misschien zegt dit groene afschuwelijke blikje nog wel iets. En het smaakt nog slechter dan afwaswater. Ik moet bekennen dat ik nog nooit afwaswater geproefd heb. Maar ik ben er zeker van dat dit “bier” in de buurt komt.

Ik leef op dat moment al ongeveer drie jaar volledig alcoholvrij. Ik heb de beslissing in 2013 zelf genomen. Ik ben nooit de zwerver geweest die je zag rondstrompelen bij het station. Ik ben zeker ook nooit iemand geweest die altijd maar weer over de schreef ging met drank. Maar alcohol was teveel een gewoonte. Het was te vaak een vriend. Het deed mijn negatieve gedachten zwijgen, en dat leek ik op bepaalde momenten in mijn leven wel nodig te hebben. Maar het maakte mij bij momenten vooral een schim van mezelf. Het opende kamers in het huis van mijn leven, die ik liever verborgen hield. Het deed mij dingen doen waar ik dan achteraf ook weer spijt van had. Ik had er letterlijk en figuurlijk echt genoeg van.

Maar ik vond in het begin het alcoholvrije leven nogal een leeg bestaan. Het is gewoon leuk om bij een feestje, bij een leuk samenzijn of bij een etentje een biertje of een glas wijn te kunnen drinken. Nu was ik veroordeeld tot een cola, een fruitsap of – oh neee – water. Water is toch echt wel voor de vissen? En oh ja, fruitsap is “lekker gezond”, beuh. En voor de zoveelste keer weer een cola, dat is toch gewoon saai. Ik voelde mij die eerste jaren eigenlijk echt een beetje saai geworden. Ik voelde me in alle facetten zeker een beter iemand zonder drank. Maar saai was het eigenlijk ook wel soms.

En dan is daar die Jever Fun. Ik stel mij de vraag of buitenlands – in dit geval Duits – alcoholvrij bier dan echt gewoon veel beter is dan het Belgische, of dat het gewoon ligt aan de sfeer van op vakantie en er even uit zijn. En dan is er natuurlijk maar één manier om daar achter te komen. Ik moet zien dat ik Jever Fun en eventueel ook andere buitenlandse alcoholvrije bieren thuis kan proberen.

Ik sla aan het googelen. En daar vind ik de website van Alcoholvrijshop. Er blijken nog veel meer alcoholvrije bieren te bestaan dan ik ooit had durven dromen. Ik bestel de Jever Fun, maar ik bestel op goed geluk ook nog wat andere biertjes om te proberen.

Er gaat een nieuwe wereld open. Er bestaan alcoholvrije bieren die nog veel beter zijn dan die Jever Fun. Ik heb al snel enkele favorietjes. Ik bestel heel vaak opnieuw. Maar dan blijkt dat ze bij Alcoholvrijshop klantvriendelijkheid niet heel hoog in het vaandel dragen. De biertjes zijn ook niet goedkoop. En ik betaal elke keer 6 euro leveringskosten. Niet per bestelling. Maar wel per doos. Ik bestel elke keer 60 flesjes, goed voor elke keer 12 euro leveringskosten. Heel voorzichtig vraag ik na een tijd of ze mij als goeie klant die leveringskosten misschien eens niet kunnen aanrekenen. Het antwoord is heel droog. Dat doen ze niet.

Ik vind het echt jammer. Je kan toch wel een beetje extra moeite doen voor een goeie klant? Maar dat doen ze duidelijk niet. En na een tijdje verdwijnen enkele van mijn favoriete biertjes ineens ook uit het assortiment. Bij elke bestelling merk ik dat er steeds minder keuze is. En dus vind ik de tijd gekomen om een nieuwe webshop te zoeken.

Ik vind al vrij snel de website van Ondernulpuntvijf. En er gaat weer een wereld voor me open. Hier hebben ze nog véél meer soorten alcoholvrij bier, en van de meeste heb ik nog nooit gehoord. Ik ben een beetje overweldigd. Maar ik heb vooral ontzettend veel zin om dingen uit te proberen. Ik plaats een eerste bestelling. Ik betaal bij hen geen leveringskosten. Maar ik krijg wel een heel leuk en persoonlijk briefje. Ik voel me hier meteen heel welkom.

De mensen van Ondernulpuntvijf zijn heel actief op social media. Ze plaatsen regelmatig posts met hun nieuwigheidjes in het assortiment. Ze doen een Instagram Live met Maria van Freedl, het enige Italiaanse craft alcoholvrij bier. Ik volg alles en ik reageer regelmatig. En zij sturen mij altijd een antwoord. Ik voel me heel betrokken en ook heel gewaardeerd als klant. Ondertussen ontdek ik in sneltempo allerlei alcoholvrije biertjes. Sommige zijn meteen een voltreffer. Andere zijn minder mijn ding. Maar dat is nu net het leuke. Smaken verschillen nu eenmaal. En bij een ontdekkingstocht kom je al eens leuke en minder leuke dingen tegen.

Ik ben niet zomaar een vaste klant. Ik ben fan. Alcoholvrij bier ontdekken en drinken is bij Ondernulpuntvijf een echte hobby en belevenis geworden. Ik ben eigenlijk nooit met bier geweest zoals ik nu bezig ben met alcoholvrij bier. Ik hou lijstjes bij van mijn favoriete bieren. Ik heb meer favorietjes dan ooit en ik ben eigenlijk als een kind zo blij als ik weer eens een gloednieuw flesje of blikje open doe dat een voltreffer blijkt te zijn. Elke bestelling van bij ONP5 (zoals die van Ondernulpuntvijf zich tegenwoordig ook nog wel eens noemen) komt nog steeds met een heel persoonlijk briefje. Ze weten wie ik ben. En dat is leuk.

En dat is nog niet het enige. Ik krijg heel vaak ook wel eens iets cadeau. Zo krijg ik af en toe wel eens gratis het nieuwste van het nieuwste alcoholvrije biertje om te proberen. En vaak zit er ook wel eens een glas of twee van Ondernulpuntvijf in de dozen. Dat zijn echt heel toffe glazen. Echte hebbedingetjes. Het maakt allemaal deel uit van de beleving. Ik heb onlangs aan ONP5 laten weten dat het misschien nog een leuk idee zou zijn om ook t-shirts met hun naam op te maken. Ik weet al wat ik in de zomer vaak ga dragen als het ooit zover komt! Ik heb in ieder geval heel recent gemerkt dat er ook al hoodies zijn. Merk je het? Ik ben dus echt fan!

Mijn ontdekkingstocht heeft heel wat voltreffers en ook enkele missers opgeleverd. Na tien jaar alcoholvrij vond ik het dus wel eens een leuk idee om hier mijn 10 favoriete alcoholvrije bieren voor jullie neer te zetten, met wat uitleg en wat anekdotes. Het was best moeilijk om een lijstje te maken. Kiezen is verliezen. Nummer 11 valt genadeloos af. Maar ik heb de keuze toch gemaakt en het bij 10 gehouden.

Echt een top 10 maken van 1 tot 10 vond ik echt een te moeilijke opgave. Daarom neem ik jullie mee in een willekeurige volgorde.

CLAUSTHALER https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/clausthaler-alcoholfrei

De mening van Ondernulpuntvijf:

De Clausthaler is een van mijn eerste échte alcoholvrije favorietjes. Het is dan ook echt gewoon een heerlijk biertje. Het heeft al wel eens een prijs gewonnen op een of andere Beer Awards wedstrijd, en dat is volkomen terecht. Smaken verschillen, maar ik merk dat ook andere alcoholvrij drinkers dit een toppertje vinden.

FORTUNA CZARNE https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/fortuna-czarne

De mening van Ondernulpuntvijf:

Ik moest ook even gaan zitten toen ik deze beoordeling las. Een bier met de smaak van cola? Dat klinkt zo raar dat het interessant wordt! Ik moest deze gewoon proberen. En bij de eerste slok was het meteen prijs. Ik ben helemaal gewonnen voor deze Fortuna Czarne. En eigenlijk is het helemaal niet zo raar. Bier met cola? Dat heb ik vroeger echt vaak gedronken, en dat noemen we hier gewoon een mazout. .

LA TRAPPE NILLIS https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/la-trappe-nillis-0-0

De mening van Ondernulpuntvijf:

La Trappe is altijd een van mijn favoriete biertjes geweest vroeger. La Trappe heeft zo’n typische diepe smaak waar ik echt van hou. En die vind je in de Nillis ook weer terug. Het is bijna niet te geloven dat dit een alcoholvrij bier is. Dit biertje heb ik eerst besteld bij ONP5, maar tot mijn grote vreugde duikt hij ook steeds meer op op plaatsen waar ik kom, in cafeetjes in Vlaanderen en Nederland, maar tegenwoordig kan je hem zelfs vinden in de Albert Heijn. Plaatsen genoeg om hem te vinden, en redenen genoeg om hem ook eens te proberen. Ik zei al dat het moeilijk was om een ranglijst te maken van 1 tot 10, maar eigenlijk denk ik dat dit momenteel echt mijn nummer 1 is in de alcoholvrije bieren.

NEPOMUCEN FOR.REST https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/nepomucen-for-rest

De mening van Ondernulpuntvijf:

Nepomucen is een brouwerij die eigenlijk een soort van “think outside the box” mentaliteit heeft. Hun alcoholvrije bieren lijken eigenlijk bijna geen bieren. Ze maken iets dat uniek is, maar daardoor ook heel speciaal. Net daarom zijn hun biertjes ook typisch zoiets waar je het echt voor hebt of waar je helemaal niks van moet weten. In hun assortiment zijn er dus ook dingetjes waar ik het zelf veel minder voor heb.

Ondernulpuntvijf heeft het over dennen en hars in de smaak. Ik proefde het eerst als iets van noten toen ik het voor de eerste keer dronk. Maar je waant je echt wel in een soort van dennenbos als je deze Nepomucen For.Rest drinkt. Ik ben blij dat het tegenwoordig in een blik van een halve liter komt, want dan kan je er extra lang van genieten.

Probeer zeker ook eens de andere Nepomucen biertjes. Er is er zeker wel eentje die bij je past!

HIMLA HUMLA https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/n%C3%B8gne-%C3%B8-himla-humla

De mening van Ondernulpuntvijf:

Uit Noorwegen! Wie mijn blog een beetje volgt en wie mij kent, weet dat ik de laatste tijd een enorme voorliefde heb gekregen voor Noorwegen, dat ik fan ben geworden van een heel aantal artiesten uit Noorwegen (en Zweden) en dat ik vanaf september ook Noors ga leren. Toch is dat niet de reden dat dit een van mijn favorietjes is.

Himla Humla. De naam alleen al maakt mij vrolijk. En dat is ook het effect dat dit biertje op me heeft. Dit is voor mij zo’n typisch biertje om even van te genieten na een drukke dag. Of als Club Brugge een belangrijke wedstrijd gewonnen heeft. Dan is Himla Humla helemaal mijn gevoel. Een licht bittertje.

SPORTZOT https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/de-halve-maan-brugse-sportzot

De mening van Ondernulpuntvijf:

Sportzot is de alcoholvrije variant van Brugse Zot. En Brugse Zot is een bier dat ik eigenlijk nooit echt vaak gedronken heb. Maar ik herinner mij wel iets van een dagje aan zee. En daar dronk ik toen een Brugse Zot. Ik kreeg er een kraslot bij. Ik kraste en… Ik kreeg nog een Brugse Zot extra! Uiteraard met nog eens zo’n kraslotje erbij. Ik kraste en… Ik kreeg een hele fles cadeau om mee naar huis te nemen. Het stond toen al in de sterren geschreven. Brugse Zot zou mij altijd blijven achtervolgen. Ook nu in zijn alcoholvrije variant.

Sportzot. Eigenlijk vind ik de naam een beetje raar gekozen. Het lijkt zo’n beetje gekomen door een vooroordeel over alcoholvrij bier. “Ik drink alcoholvrij omdat ik een zwangere vrouw ben. Ik drink alcoholvrij omdat ik nog moet rijden. En ik moet nog sporten, dus ik drink nu dan alcoholvrij.” Dat vind ik er wel een beetje jammer aan.

Sportzot doet mij qua smaak heel hard denken aan een Westmalle Tripel. En dat is een bier dat ik vroeger echt héél graag dronk. Het is dan ook maar normaal dat dit nu ook een van mijn favorietjes is. Ik vind dit een zalig biertje om zo op een late zomeravond echt lekker lang van te genieten. Het is een ideaal biertje om van te genieten als je in heel goed gezelschap bent.

En euh… Tja… Het heet Sportzot. Het is mij helemaal op het lijf geschreven. Veel zot, weinig sport :p

GUINNESS https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/guinness-draught-0-0

De mening van Ondernulpuntvijf:

Even terug naar mijn studentenjaren. Ik vond de lessen soms maar niks. Ik heb één jaar universiteit geprobeerd voor ik aan de hogeschool begon. Maar in dat jaar aan de unief zat ik liever in de Ierse Pub in Gent dan in de les. Ik bestelde daar altijd a pint of cider, maar ook heel vaak a pint of Guinness. Ik heb Guinness altijd een zalig lekker bier gevonden. Die typische smaak, die dan blijkbaar “koffiesmaak” genoemd wordt, deed mij altijd verlangen naar meer. En Guinness doet mij ook altijd ook denken aan die Ierse Pub, waar ik ook heel gezellige avonden met vrienden had als ik weer eens mijn verjaardag daar vierde, of als ik een nieuwe gedichtenbundel voorstelde en zo een excuus had om nog eens zo’n gezellig samenzijn te hebben.

Ongeveer een jaar geleden ging in Mechelen de Albert Heijn XL open. Het is de grootste Albert Heijn van Vlaanderen. Ik kom graag in de Albert Heijn, maar het was toen al veel te lang geleden omdat er geen enkele AH in de buurt is. Ik besloot in Mechelen eens een kijkje te gaan nemen. Ik ging op zoek naar de alcoholvrije bieren. Er is echt veel keuze in de Albert Heijn. En daar zag ik hem voor het eerst. De 0,0 variant van een van mijn meest favoriete bieren ooit. Ik kon het bijna niet geloven. Ik werd er echt gelukkig van. Ik denk dat ik er toen die eerste keer 10 blikjes van heb meegenomen.

Maar dan moest ik hem natuurlijk ook nog proberen. Ik had eigenlijk zelfs een beetje schrik. Stel je nu maar eens voor dat dit tegenvalt. Dat de Guinness 0,0 echt niet meer is dan een flauw afkooksel van “de echte” Dat mijn favoriete merk van vroeger ineens een afknapper word. Ik kan jullie vertellen dat het niet zo is. De Guinness 0,0 staat echt wel fenomenaal dicht bij de echte. En weer in een halve liter blik. Dus je kan er veel langer van genieten. En toch blijft deze ook altijd weer naar nog een tweede smaken.

NITTENAUER FREIE LIEBE https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/nittenauer-freie-liebe

De mening van Ondernulpuntvijf:

Ik vind dat dit alcoholvrije biertje een prijs verdient voor de mooiste naam. Ik hou van Duits. En Nittenauer. Dat heeft op een bepaalde manier iets. Voeg er dan wat Freie Liebe aan toe en je denkt toch meteen: dit wil ik proberen?

Prachtige naam. Prachtig flesje. En een zalig biertje. Ik vind dit een “compleet” bier. Dit heeft zo’n beetje alles wat ik graag heb. Zoet, bitter, en een beetje mysterieus. Eigenlijk dus zoals “(freie) Liebe” echt moet zijn.

EN LAST BUT NOT LEAST… FORCE MAJEURE https://www.ondernulpuntvijf.com/productpagina/force-majeure-the-family

Wie goed geteld heeft, heeft het al gemerkt. We zaten daarnet aan acht. En toch is dit al de laatste. Dat komt Force Majeure al een vrij groot assortiment heeft. Ik heb er uiteindelijk twee uitgekozen. De Tripel en de Bruin mogen in mijn lijst van favorietjes. Maar ook de andere Force Majeures zijn absoluut de moeite waard om te proberen.

Eerst weer even de mening van Ondernulpuntvijf.

Over de Tripel:

Over de Bruin:

Het was een bloedhete namiddag. Ik had afgesproken met Desiree, een Nederlandse vriendin van mij. We zaten in Lommel. We gingen iets drinken op een terras, en zoals ik altijd doe, checkte ik meteen de kaart op zoek naar de alcoholvrije bieren. Force Majeure Tripel. Ik had er nog nooit van gehoord. Het was blijkbaar ook iets typisch Limburgs, en het is blijkbaar ook enkel in Limburg te vinden. En natuurlijk moest ik het proberen.

“Dit is echt lekker.!” Dat was mijn eerste reactie. Er zat een lichte verbazing in mijn stem, en ik denk dat ik die ene zin nog een paar keer herhaald heb. Iedere keer ik een beetje meer dronk, wist ik dat dit een van de beste alcoholvrije bieren was die ik ooit had gedronken. Dit paste ook echt helemaal bij de bloedhete en gezellige namiddag die het toen was. Dit is er dus ook eentje dat nog beter smaakt in goed gezelschap. In dit geval dus Desiree. Zij mocht live getuige zijn van mijn ontdekking.

We gingen later diezelfde dag nog ergens iets eten in een restaurantje in Lommel. En ook daar hadden ze die Force Majeure Tripel. Het spreekt voor zich dat ik die dan maar nog eens bestelde. Nee, ik moet eerlijk zijn. Het was al de derde. Het was dorstig weer daar in Lommel. De serveerster keek even naar mij. “Oh ja, de Force!” zei ze. Ze sprak het uit op z’n Engels. Ik weet niet of ze echt dacht dat het op z’n Engels moest, of dat ze het als grapje bedoelde. Maar ik vond het geweldig. Sindsdien noem ik het ook vaak Force op z’n Engels. Het heeft iets stoer en iets eigenwijs. En dat past helemaal bij dit biertje.

Ik heb daarna alle Force Majeures geprobeerd dankzij Ondernulpuntvijf. En ze zijn allemaal echt héél erg de moeite. Voor de liefhebbers van Kriek: de Force Majeure Kriek is zonder twijfel de beste alcoholvrije kriek die er is. Met dank aan Sandra, een andere vriendin van mij die hem ook geprobeerd heeft en die het mij bevestigd heeft.

Dit zijn ze. Mijn tien favoriete alcoholvrije bieren. Maar er is er nog eentje die ik niet vermeld heb. En dat is een apart verhaal. Er is nog een alcoholvrij bier dat misschien wel mijn échte nummer 1 is. Ik stel hem graag nog aan jullie voor.

UNION

Hier komt het lange verhaal. Ik ben al sinds mijn 10 jaar heel grote fan van het Songfestival. Ik volg het liedjesfestival al jaren op de voet. In 2016 wist ManuElla mij helemaal in te palmen met haar nummer “Blue & red”. Ze vertegenwoordigde Slovenië. Ze zag er ook niet slecht uit. Slovenië. Ik wist er nog niet veel van. Ik zocht er wat meer over op en ik merkte dat het een land is met prachtige natuur, lekker eten en dat het ook heel goedkoop is.

In 2016 – weet je nog van in het begin van deze blogpost – waren we onderweg naar Italië. En we kwamen ineens aan een splitsing op de snelweg. Links lag Slovenië. Rechts Italië. Wij gingen naar rechts. Het was dan dat ik tegen Sofie zei dat ik misschien toch ooit wel eens naar links wou ook. Naar dat prachtige Slovenië.

In 2018 was het eindelijk zover. Ondertussen had Slovenië nog maar eens geschitterd op het Songfestival. Met de knappe Lea Sirk en haar nummer “Hvala ne”. Het nummer was helemaal in het Sloveens en ik raakte nog meer in de ban van de taal, van het land… En ja ergens misschien toch ook wel een heel klein beetje als ik zo’n beetje heel eerlijk ben ook van die knappe Sloveense vrouwen. Het oog wil ook wat 🙂

Mijn reis naar Slovenië is nog altijd met voorsprong de mooiste reis die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Slovenië is wel degelijk een fantastisch land met prachtige uitzichten, prachtige mensen (en dan heb ik het ook over hun enorme gastvrijheid), met lekker eten en met…

De Union. Of kortweg Uni. Ik ben helemaal in de ban geraakt van dit Sloveense alcoholvrije bier. Ik heb eigenlijk bijna niets anders gedronken daar in Slovenië. Ik bestelde hem ook zo graag. Dan kon ik mijn Sloveens nog eens oefenen. Uni Brezalkholno. Hvala (Sloveens voor “dank u”) Prosim (Sloveens voor “alstublieft”)

Ik mis de Uni heel erg. En maak ik de Uni nu onbewust nog beter dan hij is? Of is de Union echt wel het beste alcoholvrije bier dat ik ooit gedronken heb. Ik laat het jullie weten in 2024. Want dan gaan we eindelijk terug! En dan wordt dit misschien écht een top 11.

Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om ook te kiezen voor alcoholvrij. Dat kan als je af en toe eens iets alcoholvrij wil proberen. Maar dat kan ook als je net als ik toch beslist om alcohol te laten voor wat het is en volledig alcoholvrij te gaan. Het is nog altijd de beste beslissing uit mijn leven.

Ik wil deze blogpost opdragen aan iedereen die het soms moeilijk heeft om alcohol te laten staan. Ik wil deze blogpost ook opdragen aan de mensen die mij geholpen hebben om zelf te stoppen. Ik wil deze blogpost ook opdragen aan iedereen die net als ik ook beslist heeft om te stoppen met alcohol, en nog altijd veel te vaak geconfronteerd wordt met “haha wat ben jij saai dat je niet drinkt”. Wij weten wel beter.

Ik wil de mensen van Ondernulpuntvijf ook heel erg bedanken. Bedankt Raoul, Janine en David. Jullie zijn mijn helden. Dankzij jullie is “alcoholvrij” een echte passie geworden. Dankzij jullie kan ik blijven genieten en blijven ontdekken. Ik ben een echte die-hard fan. En die hoodie mogen jullie mij altijd sturen 😉

Wie nu zin heeft gekregen om ook eens wat alcoholvrije biertjes te proberen en de ontdekkingstocht te beginnen, hier vind je de website van Ondernulpuntvijf: https://www.ondernulpuntvijf.com/

En nu ga ik een La Trappe Nillis drinken!

PS: Al gemerkt dat je mij op de foto’s van de flesjes in de weerspiegeling kan zien? Ik heb het vandaag bij het schrijven van deze blogpost gemerkt. Het is dat het zo moest zijn. Vereeuwigd in de flesjes…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.