Wollah – week van maandag 8 maart tem zaterdag 13 maart

MAANDAG 8 MAART – Moo Point

Ik heb mijn blog vorige week nogal snel bijeen geschreven en online gezet. Ik had daar eigenlijk meteen al een beetje spijt van. Ik begon mij al af te vragen of het wel goed genoeg was en of ik niet nog wat meer dingen had kunnen schrijven. Ik had nog wel wat dingetjes genoteerd om uit te werken en aan jullie te vertellen. Maar de reacties waren gelukkig wel weer positief, het zal dan wel in orde zijn.

Ik had wel een goeie reden om mijn blog zo snel en op tijd online te zetten. Sofie en ik deden ’s avonds mee aan een online quiz van Upbeatles. Nu ik dat zo vermeld, besef ik dat ik geen flauw idee heb waar die naam Upbeatles van komt. Ik zal het eens opzoeken zie.

Gevonden! Die mannen van Upbeatles doen eigenlijk normaal gezien vooral muziekquizzen, het is dus een verwijzing naar de Beatles. Maar ook het woord upbeat zit in de naam, en dat staat natuurlijk voor “vrolijk” en “enthousiast”. Zo willen Jochem en Pascal hun quizzen ook brengen.

beon: upbeatles.nl

Ik was benieuwd en eigenlijk ook best wel zenuwachtig. Want de quiz gaat volledig over de serie Friends. Sofie en ik zijn die serie in 2016 beginnen kijken en sindsdien zijn we echt verslaafd. Ik denk dat we ondertussen al een keer of vijf de hele reeks na elkaar gezien hebben. Ik lach vaak met mensen die al voor de duizendste keer naar de herhalingen van FC De Kampioenen kijken. Maar ik ben eigenlijk al minstens even erg.

De livestream van de quiz begon om 20u. Je had dan een halfuurtje de tijd om erbij te komen zitten en jezelf en alles te installeren. Na een tijd kwamen de presentatoren in beeld, maar zonder geluid. Je zag ze wel al praten. Ik kreeg een klein stresske. Zat ik al met een technisch probleem? Maar nee hoor, iets later begonnen ze met hun presentatie.

En deze quiz was gewoon echt LEUK. Die mannen van Upbeatles maken hun naam helemaal waar. Je kon (zelfs online) zien dat ze dit al jaren doen en goed doen. De quiz werd serieus gespeeld, maar af en toe kwam er toch eens een grappige opmerking van de twee presentatoren. Zo verkneukelden ze zich over kandidaten die nog niet eens de naam Phoebe juist konden spellen. En toen enkele onnozelaars hun antwoorden gewoon in de chat gooiden, kwam er een droge opmerking dat ze meteen een blok kregen. Dat ging snel en klonk bijna streng. Maar daarom vond ik het zo grappig: het was helemaal terecht.

De Friends quiz piekte op meer dan 1000 kijkers op de livestream van YouTube. Er deden maar liefst 660 teams mee. Ik voelde me zenuwachtig omdat ik samen met Sofie goed wou presteren. Sommige vragen waren echt wel heel gemakkelijk. Zo moesten we de juiste foto bij de juiste aflevering plaatsen. Op een foto zagen we alle Friends en Monica die een videocassette in haar hand had. Dat ging uiteraard om The One With The Videotape. Of The One With The Princess Leia Fantasy paste uiteraard bij de foto waar Rachel zich had uitgedost als Princess Leia.

Maar er waren ook heel moeilijke vragen. Zo kregen we foto’s te zien van minder belangrijke personages uit de serie, en moesten we de juiste naam zien te vinden. Mr Heckles kent iedere Friends fan wel. Maar deze?

bron: pinterest.com

Dit is blijkbaar Kristen, die in The One With The Cheap Wedding Dress niet kan kiezen tussen Joey en Ross. Ik was die totaal vergeten. Of deze:

bron: buzzfeed.com

Dit is Parker. Ik was zijn naam helemaal kwijt. Ik wist wel nog dat hij een korte relatie had met Phoebe en dat hij alles geweldig vond. Maar kom dan soms maar eens op die namen…

Een quiz van Upbeatles duurt 2 uren. Het is een heel leuk tijdverdrijf en de makers zorgen dat het bijzonder vlot verloopt. Het nadeel vind ik dat je niet kan weten of de andere teams geen dingen opzoeken, en dat is zo’n beetje als doping in het wielrennen. Uiteindelijk eindigden Sofie en ik met ons team Moo Point op de 287ste plaats van de 660 teams. En dat vond ik goed genoeg.

DINSDAG 9 MAART – Kunstschilder

Ik ga nog eens een quizje doen. Kent u deze man? Ik heb het over de man rechts op de foto.

Dit is een beeld van de uitzending voor de Champions League op Proximus. Ik begon te kijken en het was al begonnen. De man rechts in beeld gaf zijn uitleg. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat de bedoeling was. Ik kende hem niet, dacht ik. Ik begon te denken dat het een of andere kunstschilder was, zo zag hij er toch uit. Maar waarom moest hij dan te gast zijn in een voetbaluitzending?

Na een tijdje merkte ik dat deze oudere man opvallend veel van voetbal kende. Hij had blijkbaar al heel wat jonge spelers bij een bepaalde club zien passeren en doorgroeien. En toen bleek dat het over KV Mechelen ging, begon mij stilaan iets te dagen…

De kunstpaus op de foto hierboven is niemand minder dan…

Mark Uytterhoeven!

bron: youtube.com

WOENSDAG 10 MAART – Koffie

Het begint allemaal een beetje chaos te worden en door elkaar te lopen. Ik heb ongeveer anderhalve dag les per week. Ik doe één dag per week stage. En tel daar dan nog eens mijn grote berg taken bij. En ik moet ook zien dat ik nog genoeg rust en ontspanning neem. Wat doe ik wanneer? Ik weet het soms niet meer.

Nu blijkt ineens dat we tegen morgen een deel van een grote taak van het vak Deontologie moeten klaar hebben. Ik ben dat helemaal vergeten en ik schiet dus een klein beetje in paniek. Gelukkig heb ik al een deel van die taak uitgewerkt en moet ik niet veel meer doen. Maar het zegt toch veel over mijn toestand op dit moment. Ik ga op mijn schema van taken kijken, daar heb ik alle taken genoteerd en de deadline erbij geschreven. “Deadline 11 maart”, ik heb het er zelfs bij genoteerd. Ik werk naarstig mijn taak af en bedenk me dat ik toch echt wat beter ga moeten plannen.

“Ik ga vanavond bij mijn zus koffie drinken.” Dat zegt Desiree vandaag tegen mij. Desiree is een vriendin uit Nederland. En ik snap het even niet. Waarom zou je zo laat ’s avonds nog bij iemand koffie gaan drinken? Je kan dan toch iets anders drinken? Thee, cola, wijn, een cocktail, weet ik veel… Maar koffie? Nee, ik snap het eigenlijk helemaal niet.

Maar het blijkt een Nederlandse uitdrukking te zijn. En dat maakt het eigenlijk alleen maar ingewikkelder. Want koffie drinken hoeft helemaal niet te betekenen dat je ook koffie gaat drinken. Als je koffie gaat drinken, dan kan het ook zijn dat je thee gaat drinken. Of cocktails. Noem maar op. Ik volg niet meer. Die Nederlanders toch… 🙂

DONDERDAG 11 MAART – Zakken

Donderdag is altijd mijn belangrijkste lesdag. Ik heb ook les op dinsdag, maar dat is dan enkel een voormiddag. Op donderdag heb ik altijd een hele dag les. En dat is voor mij soms echt pittig. Het is dan wel online en ik hoef de lange verplaatsing naar Antwerpen niet te maken. Maar ik heb ondertussen al gemerkt dat online les ook serieus veel van me vergt.

Ik merk het vandaag al ’s ochtends tijdens de les van Deontologie. We krijgen klassikaal feedback op de grote opdracht die we aan het maken zijn. Ik ben daarin goed bezig en dat is natuurlijk positief. Als de anderen hun taak toelichten, wordt het ineens heel mistig in mijn hoofd. Ik heb alle moeite van de wereld om te begrijpen waar de “casussen” van mijn medestudenten over gaan. Eigenlijk is dat altijd een eerste signaal dat ik ga “crashen” in de ME/cvs. Maar ik herken die signalen nog altijd niet vooraf, zo lijkt het. Of ik wil ze gewoon niet zien. Wellicht is het vooral dat.

In de namiddag hebben we het vak BGAV (Bijzondere Geronto-Agogische Vaardigheden). We doen allerlei ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Voor een van die oefeningen moeten we gaan staan. En dan merk ik hoe wankel ik op mijn benen sta. We moeten een klein beetje door onze knieën zakken. Maar ik moet moeite doen om er niet volledig door te zakken. Ik let er voor de rest niet veel op, het gaat altijd wel over.

Maar de lesdag is zwaar en nadien ben ik blij dat ik toch weer ’s avonds even kan bekomen.

We gaan ’s avonds nog naar onze voedingscoach Vanessa. We verliezen nog steeds gewicht, we leven nog steeds gezond en we doen het nog altijd goed. Maar het moeilijkste blijft voor ons het avondeten. Het is moeilijk om in ons jachtig bestaan altijd tijd en zin te maken om nog avondeten te maken. En ook naar de winkel gaan is soms een beetje een lastige taak. En ook om alles dan in een goed werkend schema te gieten van eten klaarmaken, dubbele porties maken, de rest een andere keer gebruiken,…

Vanessa stelt samen met ons een winkelschema op en geeft wat tips. Ik ben benieuwd wat het gaat opleveren.

VRIJDAG 12 MAART – 24 uur

En nu is het helemaal om zeep. Signalen kan ik nog wel negeren. Maar een crash kan ik nooit negeren. Het is weer veel te veel geweest. En het is weer maart. Maart is altijd een lastige maand.

Ik ga niet naar stage. Maar met een crash en met het afzeggen zink ik altijd een beetje weg in negatieve gevoelens. Ik voel me alsof ik mijn collega’s en de bewoners in de steek laat. En wie gaat er na mijn studies mij als werknemer willen aannemen als ik vaak moet afzeggen? Ik probeer het van mij af te zetten. Meestal lukt dat niet.

Maar ik kan niet anders dan het rustig aan doen. En ik ga toch nog eens de tijd moeten nemen om alles nog beter te plannen, zodat ik nog beter kan doseren. Maar deze opleiding is pittig, en dit semester wordt het pittigste ooit. Maar ik blijf gaan. En opgeven doe ik nooit. Echt niet.

’s Avonds begint 24 Uur Live. Dat is het initiatief van Miguel Wiels. 24 uur lang treden meer dan 100 Belgische artiesten op in een leeg Sportpaleis. Alles is live te bekijken via een livestream van HLN. Ik heb vooraf het tijdsschema bekeken en de momenten genoteerd dat ik graag wil kijken omdat er dan leuke artiesten de revue passeren.

Het is bij het begin van het evenement dat ik besef dat het echt de bedoeling is dat Miguel Wiels en zijn band echt 24u lang zelf zullen doorgaan. Respect!

bron: showbizzsite.be

Ik kom die eerste uren al helemaal in de sfeer dankzij Christoff. Hij heeft er duidelijk veel zin in. En dat zie ik graag bij een artiest. Nadien valt ook nog Kate Ryan me op, maar dan niet echt voor de beste redenen. Kate Ryan ziet er een beetje bewerkt uit, en live klinkt ze minder goed dan ooit. Jammer. Maar zo zijn we tenminste wel zeker dat het live is…

ZATERDAG 13 MAART – Wollah!

Ik sta ’s ochtends op tijd op om verder te kunnen kijken naar de 24 Uur Live. Ik wil zeker Yevgueni zien! Ik zet de livestream aan en ik merk dat het beeld om de haverklap blijft haperen en het geluid ook in stukjes valt soms. Dit is het hoogtepunt van het evenement voor mij, en net dan gaat het verkeerd. Ik krijg het zelf niet opgelost en moet dus Yevgueni – of toch Klaas Delrue – met horten en stoten bekijken.

Het betert niet als wat later ook nog #LikeMe op het podium staat. Ik ben een grote fan van de serie en hun muziek sinds mijn nichtjes het mij leren kennen hebben. Nu is het ook maar half genieten door de technische problemen…

Het is niet veel later dat de livestreams ineens helemaal wegvalt. Na een paar seconden gaat het weer verder. De technische storing is opgelost. Het is jammer dat dit net moest gebeuren op het moment waar ik het meest naar uitkeek…

Ik geniet verder van het initiatief. Er passeren artiesten nog artiesten die ik heel goed vind. Er passeren artiesten die ik ook iets minder goed vind. Maar bij bijna allemaal merk je dat ze echt blij zijn dat ze dit weer kunnen doen. Ze kunnen eindelijk weer doen wat ze altijd graag doen. Ze staan er met hart en ziel. En het inspireert mij.

“Ik werk eigenlijk niet zo graag in het weekend.” Het is Desiree die het tegen mij zegt. En ik snap haar ook wel. Als je voltijds werkt, ben je al eens blij dat je in het weekend thuis bent. Maar zelf heb ik vroeger vaak stage gedaan op zaterdag en ik vond dat eigenlijk wel leuk. Er heerst een andere sfeer op zaterdag. Er is minder personeel en ik merkte dat collega’s het waardeerden dat ik hen kwam helpen. En zo valt de hele puzzel weer op mijn plaats. Ik ga soms vrijdagen doen, soms zaterdagen. Maar vooral zaterdagen. Zo bouw ik na mijn zware lesdag een dag rust in. Het biedt alleen maar voordelen. Ik voel meteen de rust in mijn hoofd als ik het beslist heb.

“Wollah!” Ik kijk momenteel samen met Sofie naar het tweede seizoen van Het Gezin. In dat tweede seizoen zit een allochtone familie met moslimachtergrond. En zij gebruiken dat woord heel vaak.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat echt een heel tof woord vind! Ze zeggen het ook op zo’n manier die een beetje het midden houdt tussen “ik meen het echt wel” en “eigenlijk vind ik dit nog wel grappig”. Ik weet in het begin ook niet helemaal wat de betekenis van het woord is. Maar ze gebruiken het vaak en het klinkt altijd even goed.

Een beetje opzoekwerk leert mij dat wollah letterlijk staat voor “bij Allah”. De betekenis ervan is “ik zweer het”. Ik vind het zo’n tof woord dat ik het soms bijna zelf begin te gebruiken. Het is gewoon echt een zalig woord ook! Wollah!

Mijn blog staat uitzonderlijk nog eens online op dinsdag. Dat komt omdat ik gisteren nog stage heb gedaan om vrijdag te compenseren. Dat was een heftige stagedag. Ik vertel er jullie volgende week misschien nog meer over, al zal ik om privacyredenen op mijn blog er geen details over vertellen.

Donderdag heb ik mijn tweede les van het vak Zorg voor het levenseinde op school in Antwerpen. Vrijdag moet ik ook naar Antwerpen, maar dan voor Supervisie op school. Zaterdag is mijn eerste stagedag in heel lang op zaterdag. Dat zal een speciale worden door de datum. 20 maart 2020 is dan een jaar geleden en dat is een dag die ik nooit zal vergeten. Ook daar vertel ik jullie volgende week meer over. Ik heb dan dus weer meer dan genoeg te vertellen. Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.